Tips en tricks bij de write-alongs
Wat is een write-along?
Een write-along is een schrijfuitdaging. Je krijgt 12 dagen lang een mail met een opdracht, steeds schrijf je een stukje van wat jouw eigen korte verhaal wordt. De uitwerkingen kun je delen met andere deelnemers. Mag. Hoeft niet.
Op dag 12 mag je de puntjes op de i zetten en de haakjes sluiten. Doe dat tussendoor niet of zo min mogelijk. Dat is namelijk een groot deel van de lol: gedwongen worden te roeien met de riemen die je hebt.
Op dag 13 sluiten we het af en ga ik met de pet rond.
Ik heb nog nooit een verhaal geschreven. Kan ik meedoen?
Ja, de write-along is voor iedereen, taalfprofessional of schrijfliefhebber, van elk niveau en van elke leeftijd. Nou ja, je moet wel kunnen schrijven.
Tips om ontspannen aan een write-along te schrijven
- Het is voor de lol, neem het allemaal niet te serieus, stuur je perfectionisme voor 12 dagen de laan uit.
- Houd je steeds strikt aan de opdracht, behalve als je het jezelf moeilijker wilt maken dan nodig.
- Houd het eenvoudig. Hoe meer je erbij verzint, hoe lastiger het wordt aan het eind alle draadjes af te hechten.
- Plan niet vooruit, leef bij de dag. Meestal wel een goed idee, maar bij de write-along onmisbaar.
- Spiek niet bij wat anderen schreven voordat je zelf de opdracht gedaan hebt. Neem daarna de tijd om hier en daar wat te lezen.
- Reageer enthousiast op alle uitwerkingen die je leest met minimaal een duimpje. Vind je een verhaal leuk of verrassend: schrijf het erbij! Niets motiveert zó als weten dat je gelezen wordt.
Krijg ik feedback?
De write-along is bedacht om schrijfplezier te ervaren. Het ervaren van schrijfplezier staat voorop: het is geen workshop, er zijn geen lessen, je krijgt geen feedback. Doen is het belangrijkste en daar leer je natuurlijk wel van. En van het lezen van wat anderen bedacht hebben op basis van dezelfde opdrachten. Ook van de bedenker van de write-along hoef je geen feedback te verwachten (al geeft ze die een enkele keer spontaan), je kunt die wel vragen aan je mededeelnemers.
Andersom is het ook niet de bedoeling dat je ongevraagd feedback geeft. De niveaus van de schrijvers loopt enorm uiteen. Zowel absolute amateurs als ervaren schrijvers beleven er plezier aan. En dat plezier staat voorop. Iemand die dan gaat zeggen dat het hier en daar wel wat korter mag of die spelfouten verbetert, helpt daar niet bij.
Waar deel ik mijn uitwerkingen?
We gebruiken voor het delen Facebook en Discord. Discord heeft als voordeel boven Facebook dat het geen reclame bevat en wat meer besloten is.
Op Facebook zien je vrienden wat je geschreven hebt (het is geen besloten groep), voor sommigen een voordeel, voor anderen een nadeel.
Discord wijst zich, voor veruit de meeste mensen, vanzelf. Voor sommigen blijkt het echter een onneembare vesting. Kost het je te veel tijd of energie om het voor elkaar te krijgen, vergeet Discord dan.
Hoe werkt Discord?
De server op Discord is de thuisbasis van Prompt! Het is een communicatieplatform waar groepen met elkaar contact hebben over specifieke onderwerpen. Oorspronkelijk was het een platform voor gamers, maar wij gebruiken het om de uitwerking van de opdrachten met elkaar te delen; je leest er die van anderen en kunt daarop reageren.
Discord is er als app voor je mobiel, als website op internet en er is ook een zogenaamde desktop-app. De eerste is fijn om snel even bij te lezen en om te reageren op anderen. De tweede en derde zijn handiger als je je uitwerking wilt posten.
Servers, kanalen en topics
Discord werkt met ‘servers’, elke server bedient een specifieke community. Elke write-along krijgt dan ook zijn eigen server. Als je al een account hebt voor Discord, kun je datzelfde account voor al die servers gebruiken.
Binnen de server zijn er kanalen voor specifieke onderwerpen (zoals #voorpret of voor de uitwerkingen) die je herkent aan de hashtag (#). Dat betekent dat je op de deelkanalen een ‘topic’ begint. Jouw verhaal wordt, bij het plaatsen van de uitwerking van de eerste dag zo’n topic.
Via de mail krijg je een uitnodigingslink voor Discord. Als je al eerder meedeed en een account aangemaakt heb voor Discord, gebruik dan die inlog! Daarna open je Discord – in een app of in de browser van je voorkeur (Chrome, Edge, Firefox … dat zijn browsers; maar pas op met Safari, dat werkt vaak niet) en je ziet de servers waar je lid van bent links in je scherm. Als je al eerder hebt meegedaan: elke write-along krijgt zijn eigen server! Zodra je erop klikt, zie je de kanalen.
Kijk eventueel ook even dit filmpje hier waarin ik je wegwijs maak. En verderop op deze pagina staat ook nog een bak uitleg. Wil je meer weten van hoe Discord werkt, dan heeft Discord zelf een best goede Helpfunctie, en er is een FAQ voor beginners, in het Nederlands.
Uitleg uitwerkingen delen op Discord (kanaal kiezen, posten, reageren, verbeteren/aanpassen)
In deze paragraaf lees je hoe je een aantal dingen kunt doen:
- een account aanmaken op Discord
- een kanaal kiezen
- je verhaal posten
- het tweede deel posten
- reageren op anderen
- iets aanpassen aan je tekst
Als je meer visueel ingesteld bent, dan kun je dit filmpje kijken waarin ik je een beetje wegwijs maak.
- Een account aanmaken op Discord
In de voorpretmail krijg je een inloglink. Klik daarop. Als je nog geen account hebt, vraagt Discord je die aan te maken. Heb je eerder iets met Discord gedaan, log dan vooral in met je oude accountgegevens. Discord vindt het niet leuk als je een tweede account probeert te maken.
Daarna kun je Discord openen. Er zijn apps voor je computer, tablet en telefoon, en je kunt Discord openen in je webbrowser. Net wat je het fijnste vindt. Links in het scherm vind je de servers waar je lid van bent. Als het goed vind je nu de nieuwe write-alongserver daar. Klik de nieuwe write-alongserver aan.
- Een kanaal kiezen
Als je op de server bent, zie je weer links de kanalen. Je bent automatisch lid van de kanalen #voor-pret en #vragen-problemen. Je uitwerking plaats je tijdens de write-along in een uitwerkingskanaal. Ook die vind je helemaal rechts in je scherm en ze hebben namen als #write-along-a, #write-along-b enz. Kies een van die kanalen als je ’thuiskanaal’: dat is het kanaal waar je al je uitwerkingen post. Als je verhalen gaat lezen, begin dan ook in dat kanaal.
Sinds write-along 6 is het idee dat er niet meer dan 10 deelnemers per kanaal zijn. Tel dus even voor je je eerste uitwerking post. Vol? Kies een ander kanaal.
- Je verhaal posten
Je klikt in je thuiskanaal op Nieuwe post.
Je geeft eerst een titel aan je verhaal, daar waar Titel staat. Vaak weet je die natuurlijk nog niet meteen, daarom is het handig dan de naam van de write-along te gebruiken plus je eigen naam. Anders heten alle verhalen hetzelfde. Later kun je de titel eenvoudig aanpassen.
Dan plak of schrijf je je verhaal waar Schrijf een bericht… staat. Telt je uitwerking meer dan 2000 tekens, dan lukt dat niet. Knip dan eerst je verhaal in kleinere stukken. Plak deel 1 en reageer daarna op je eigen bericht.
Lukt plakken niet of maakt Discord er een plaatje van? Zie de andere vraag waarin ik daar meer over uitleg. Zie voor reagren op je eigen bericht verder naar onder voor meer uitleg hierover.
Staat je verhaal er goed in, dan klik je op Post. Je kunt ook een enter geven: elke enter verstuurt je bericht. Dat is soms lastig, al je alleen een nieuwe alinea wilde maken. Is dat het geval, gebruik dan shift-enter.
Dan ziet je bericht er zo uit (nou ja, met wat meer tekst waarschijnlijk):
- Verdere uitwerkingen of een tweede deel posten; reageren op anderen.
Voor de verdere delen van je verhaal (opdracht 2 en verder) of als je wilt reageren, klik je om te beginnen de eerste post aan. Dan verschijnt onder het bericht Reageren op post, – daar kun je een duimpje geven bij iemand anders bijvoorbeeld. En daar weer onder zie je een plusje en Stuur een bericht in [naam van de post]. Dit is waar je opdracht 2 en verder in plakt, of waar je bij iemand anders verhaal een tekstreactie kunt plaatsen.
- Iets aanpassen
Zie je nog een foutje? Wil je de titel aanpassen? Dat kan.
Een foutje herstel je door de post aan te klikken en dan bij je tekst op het potloodje te klikken. Zie je geen potloodje, klik dan eerst op de drie puntjes die je dan wel ziet.
Zodra je het potloodje hebt aangeklikt, zie je hoe je je tekst kunt aanpassen.
Voor de titel ga je eerst boven de post hangen en klikt dan links. Klik vervolgens op Post bewerken en je kunt de titel aanpassen. Helemaal onderaan zie je ook Post verwijderen, voor als je helemaal opnieuw wilt beginnen.
Kom je er nog steeds niet uit? Stel je vraag in kanaal #vragen-problemen en je wordt snel geholpen. Lukt zelfs dat niet? Mail Carola. Je kunt gewoon een van de opdrachtenmails beantwoorden.
Het lukt niet om mijn tekst uit Word in Discord te plakken! Het wordt een plaatje!
Soms gebeurt dat. Er zijn drie mogelijkheden:
- Je uitwerking is dan langer dan 2000 tekens; verdeel het dan over een eerste post, en post het tweede deel als antwoord op het eerste.
- Je hebt er niet aan gedacht je verhaal een titel te geven, of probeert het hele verhaal in het titelveld te plakken – het moet in het berichtveld en het titelveld mag niet leeg blijven.
- Je computer probeert met opmaak te plakken en dat wil je niet. Oplossing op de Mac is om eerst je verhaal in Notities te plakken, dan opnieuw te kopiëren en dan te plakken. Omweg, maar het werkt wel. Ik zoek nog uit hoe je dit op een Windowsmachine doet.
Hoe post ik mijn uitwerkingen op Facebook?
Facebook wordt heel snel héél onoverzichtelijk. Je houdt je verhaal bij elkaar door op je eerste uitwerking te reageren met je tweede uitwerking en alle verdere teksten.
Ik snap Discord niet of ik wil Discord of Facebook niet. Wat nu?
Voor sommigen blijkt Discord een onneembare vesting. Voor anderen is het delen van een uitwerking een brug te ver. Prima. Delen is geen verplichting. Je kunt je tekst lekker voor jezelf houden of:
• uitwerkingen via Facebook delen
• je tekst mailen aan wie je maar wilt
• je verhaal op een eigen website zetten.
De write-along is nog steeds geweldig om te doen, ook al deel je je uitwerkingen niet. Schrijven is de kern.
Hoe reageer ik op een ander?
Het is een van de leukste dingen van de write-along als schrijvers elkaars lezers worden. Laat merken dat je een uitwerking gelezen hebt door er minimaal een duimpje bij te zetten. Een reactie in woorden maakt het nog leuker. Doe dat wel ‘in the thread’: klik eerst het verhaal aan en zet je reactie erbij. Anders komt je bericht los in het kanaal te staan en weet niemand waar je op reageert. Dit geldt zowel voor Facebook (waar je ook geen nieuwe post maakt als je reageert) als Discord. Voor meer uitleg over het reageren op Discord, zie het eerdere punt Uitwerkingen delen op Discord.
Het is niks voor mij. Hoe meld ik me af?
In elke mail vind je onderaan een link om je uit te schrijven. Je krijgt dan nooit meer ongevraagd mail van Prompt!. Wel fijn als je kort vertelt waarom je je uitschrijft. Daar leren we van!
Wil je wel op de hoogte gehouden worden van nieuwe schrijfuitdagingen? Reageer dan op de mail en zeg dat. Dan passen we je aanmelding handmatig aan.